Alkohol a celiakia

Alkohol a celiakia

Väčšina celiatikov nemá úplne jasno v tom, aký alkohol zo svojou chorobou môžu a aký nie. Priznajme si, že alkohol ako taký, je nevhodný pre všetkých, či už celiakiou trpíme či nie, ale sú situácie, ktoré si popíjanie alkoholu žiadajú alebo si niekto len rád odpočinie pri poháriku dobrého alkoholu.

Myslím, že tento "manuál" by mohol byť užitočný nielen celiakom diagnostikovaným v dospelosti, ale aj deťom (respektíve ich rodičom), ktoré skôr či neskôr vyrastú a prvýkrát (alebo druhýkrát či šiestykrát) sa opijú. Buďme realisti, pubertálne dieťa ťažko presvedčíte, aby nic nepilo. Lepšie bude, keď sa vaše dieťa opije z bezlepkového alkoholu než z lepkového.

Neexistujú dva rovnakí celiaci au alkoholických nápojov to platí obzvlášť. Aj keď tu niektorý nápoj označíme ako bezlepkový tak je možné, že sa po ňom aj tak nebudete cítiť dobre. Môže to byť spôsobené precitlivenosťou na inú zložku, napríklad na siričitany vo víne. Niektorí celiaci neznášajú alkohol v akejkoľvek forme.

POZOR! To, že necítite žiadne problémy (napr. po pive), neznamená, že nedochádza k poškodeniu tenkého čreva.

Keď už alkohol, tak doporučujeme len alkohol vysoko kvalitné značky, pri ktorých je výrobný postup dlhodobo štandardné.

Pivo- Všetky druhy lepok obsahujú, vrátane ryžových, banánových a iných. Obsahuje ho aj tzv. bezlepkové pivo- tu je totiž obsah len znížený pod nič neznamenajúce hranicu 10mg/100g. Podľa niektorých testov v Japonsku je obsah lepku v niektorých normálnych pivách tiež veľmi nízky, problémom je však metodika merania. Škodlivý jačmenný peptid hordein sa síce vďaka špeciálnej výrobnej technológii rozpadne (a namerané hodnoty sú nulové alebo nízke), nie je však isté, že jeho čiastočky tiež nevadí. Záver: PIVO NIE!

Víno- Dalo by sa nazvať záchranou pre väčšinu celiatikov. Biele aj červené víno je prirodzene bezlepkové. Niektorí celiaci i ne-celiaci môžu však víno neznášať kvôli obsahu siričitanov, ktoré víno konzervujú. Všeobecne je ich viac vo víne červenom než v bielom. Ako u všetkých potravín platí, že spoliehať sa dá len na kvalitné výrobky. Podozrivým krabicovým vínom si neskazíte len chuť, ale možno aj zdravie. Záver: biele a červené víno ÁNO!

Lepok neobsahuje ani ŠAMPANSKÉ (Champagne) ani ŠUMIVÉ a PERLIVÉ VÍNA ale rovnako ako detské ,,šampaňské'' obsahuje spomínané siričitany, čo niektorým celiakom môže vadiť (prítomnosť lepku je vždy lepšie overiť na etikete). Bezpečné by malo byť aj originálne Porto a Sherry. Platí to aj pre väčšinu fortifikovaných vín ako je Madeira a Malaga. U dezertných vín zmienime Martini, ktoré je v poriadku.

U destilátov z vína záleží na tom, či sú dofarbované umelo, v tomto prípade by totiž mohli lepok obsahovať. Ale farbu môžu získavať starnutím v sudoch. Lepok neobsahuje Cognac (tj. vínny destilát z rovnomennej francúzskej oblasti)- v Česku je najčastejšie zastúpený značkami Hennessy a Curvoiser. Problémom je koňak destilovaný mimo oblasť Cognac, ktorý sa musí nazývať Brandy. Tu záleží na výrobnom postupe.

Grappa je veľmi silné destilované víno, obvykle nedobarvované (prirodzene nazlatlé)- neobsahuje žiadny lepok.

Ďalšie tvrdé alkoholické nápoje

Calvados- v originálnom francúzskom by lepok tiež nemal byť obsiahnutý

Rum- v Česku je týmto názvom označovaná podozrivá výčapné liehovina. Vo svete je týmto názvom označovaný destilát z cukrovej trstiny a ten je bezlepkový. Niektoré tmavé a korenené druhy však môžu lepok obsahovať. Bacardi Rum lepok neobsahuje.

Saké- pri príprave ryže na destiláciu sú používané enzýmy Koji, pri ktorých produkciu môže byť použitý jačmeň. Avšak vďaka výrobnému procesu, dvojstupňovému oddelenie od zdroja lepku a destilácii, by Saké malo byť pre celiakov bezpečné.

Tequilla- ak neobsahuje prímesi (ktoré by mali byť deklarované na obale), je vyrobená z agáve a teda neobsahuje lepok.

Vodka- tu to nie je úplne jasné, môže ale nemusí lepok obsahovať (podľa toho z čoho je destilovaná a kolikastupňově).

Whisky, Whiskey, Bourbon- všetky druhy škótskej whisky sú síce pripravované z lepkových zŕn, ale dvojitá destilácia by mala úplne vylúčiť prenos lepku do finálneho destilátu. Ten nesmie byť ničím dofarbovaný či dochucovanie. Farbu získava zrením v použitých sudoch od Sherry. Škótska whisky by teda nemala obsahovať lepok. Kanadské, Írske Whiskey a Americkej Bourbony môžu ale nemusia lepok obsahovať (záleží na značke).

Armagnac- francúzsky destilát z jabĺk, lepok neobsahuje

Pre úpravu prostredia zažívacieho traktu po užívaní liečiv využite prípravok na báze rastlinných výťažkov na úpravu priechodu potravy črevom DietLax.

Tento článok uzavrieme tým, že najbezpečnejšie je overiť si prítomnosť lepku na etikete daného nápoja. Výrobca nesmie (nemal by) pochybiť v uvedených alergénoch na etikete.

 

Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články https://www.facebook.com/zdravileky.
Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.

 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť