Bezlepkové recepty na jedlá s mäsom a bezmäsité

Bezlepkové recepty na jedlá s mäsom a bezmäsité

Jedlá s mäsom

Brokolicová placky

Ingrediencie

500 g brokolice 
3 vajcia 
100 g strúhaného syra 
100 g bezlepkového salámy 
1 cibuľa 
soľ 
korenie 
bezlepková múka 
tuk

 

Postup

Brokolicu uvaríme a najemno nasekáme, pridáme vajcia, syr, salámu a cibuľu nakrájané na kocky, soľ, korenie a zahustíme múkou. 
Z cestíčka urobíme na panvicu malé placky a smažíme ako zemiakové placky.

 

Jahelná Musaka

Ingrediencie

hrnček pšena, pohánky 
500 g mletého mäsa (ideálne je zmes bravčového a hovädzieho mäsa) 
väčšie cuketa 
2 cibule 
2 strúčiky cesnaku 
korenie 
baklažán (nemusí byť) 
olej 
soľ

 

 

Postup 
Baklažán rozkrájame na kolieska, nasolíme a necháme pol hodiny vypotiť, potom opečieme na oleji. 
Uvaríme pšeno a pohánku. 
Mäso dobre opečieme na cibuľke, okoreníme + vmiešame rozotrený cesnak. 
Opečieme osolenej plátky cukety aj baklažánu. 
Do vymasteného a vysypaného pekáča (kukuričná či pohánková krupica) vložíme vrstvu pšena, na ňu mäso zmiešané s pohánkou, potom opečenú cuketu, zase pšeno (podľa toho ako nám to vyjde), hore dáme opečený baklažán. Môžeme Ak syr, tak posypeme syrom. 
Zapečieme v rúre cca 20 minút. Príprava trvá dlho, ale jedlo je vynikajúci.

 

Bezmäsité jedlá

Bezlepkové bryndzové halušky

Ingrediencie

Suroviny na halušky: 
200 g zmesi na Jáhlové cesto Nominal 
200 ml vody 
2 vajcia 
Ostatné suroviny: 
150-200 g bryndze 
150 g slaniny

 

 

 

Jahelné noky se špenátom a čerstvým syrom

Ingrediencie

200 g zmesi na pšenové cesto (Nominal), 
200 ml mlieka, 
150 g čerstvého syra, 
1 vajce, 
80-100 g tirolského slaniny či pršutu, 
100 g čerstvého špenátu, 
trocha masla, 
soľ a korenie.

Pre úpravu prostredia zažívacieho traktu po užívaní liečiv využite prípravok na báze rastlinných výťažkov na úpravu priechodu potravy črevom DietLax.

 

Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články https://www.facebook.com/zdravileky.
Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.

 

Postup

Suroviny na halušky premiešame a necháme asi 10 minút odležať. Potom premiesime a pretlačíme cez haluškové sitko do vriacej mierne osolenej vody. Varíme krátko 3-4 minúty. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme na panvici.

Servírovať môžeme dvojakým spôsobom: 
1) Horúce halušky premiešame s teplou bryndzou, ktorá sa na nich roztopí a na koniec polejeme rozškvarenou slaninou. 
2) rozškvarenej slaninu stiahneme z ohňa, pridáme bryndzu a nakoniec vmiešame horúce halušky.

 

 

Postup

Na masle opečieme do chrumkava plátky slaniny nakrájané na menšie prúžky a dáme ich bokom. Do prázdnej panvice vhodíme posekaný špenát, okoreníme, opatrne osolíme a pár minút necháme podusiť. Až v závere pridáme opečený slaninu a počkáme na halušky. 
Zo všetkých surovín vymiešame cesto, z ktorého vytvarujeme halušky. Vhodíme do mierne osolenej vriacej vody a varíme 3 minúty, kým nám halušky nevyplávajú.Dobre odkvapkané halušky pridáme do panvice, premiešame so špenátom, posypeme štipkou syru a podávame.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť