Môže obsahovať stopy lepku...
Časť 2- pokračovanie článku: Označenie bezlepkových potravín
Často diskutovanou otázkou je označenie ,,Môže obsahovať stopy lepku´´. Jedná sa o tzv. Preventívnej značenie, čo sú vlastne dobrovoľné informácie, ktoré manažér poskytuje v rámci zodpovedného prístupu.
Cieľom preventívneho značenie je upozorniť spotrebiteľov na riziko neúmyselnej kontaminácie potraviny alergénne zložkou a umožniť tak osobám s alergiou alebo neznášanlivosťou informovaný výber potravín a predchádzanie nežiaducim reakciám na potravinu.
Preventívne značenie sa používa iba v prípade, keď alergénne látka nebola vedome použitá pri výrobe potravín a potravina napriek tomu obsahuje malé množstvá alergénne zložky, ktoré zostanú vo výrobku po realizáciu všetkých preventívnych opatrení na zabránenie kontaminácie alergénne zložky.
Príčinou neúmyselnej kontaminácie potraviny alergénne zložkou je najčastejšie použitie surovín kontaminovaných alergénne zložkou alebo krížovej kontaminácie pri výrobe. Riziko neúmyselné kontaminácie nemožno v niektorých prípadoch s ohľadom na objektívne technologické obmedzenia alebo technologické podmienky úplne vylúčiť, aj keď prevádzkovateľ prijme vhodné preventívne opatrenia.
Uvedenie preventívneho značenie však prevádzkovateľa potravinárskeho podniku nezbavuje akejkoľvek zodpovednosti za bezpečnosť potravín vo vzťahu obsahu alergénne zložky. Uvedenie preventívneho značenie neznamená, že potravina môže obsahovať alergénne zložku v akomkoľvek množstve. Ak vychádzame zo situácie, keď alergén nebol do potraviny pridaný ako zložka, ale na obale je uvedené upozornenie pre spotrebiteľov "Môže obsahovať stopy ...", potom by mal byť taký alergén pod hodnotou citlivosti a v tomto prípade bude na potravinu nazerané, akože alergén neobsahuje . Tolerancia v žiadnom právnom predpise stanovené nie sú. Ak je obsah alergénu v potravine na hranici medze stanoviteľnosti alebo nepatrne vyšší (napr. Na účely kontroly SZPI považuje za mierne vyššie hodnoty max. 10 krát vyššia), hmle povedať, že ide o stopovom množstve a označovanie by mohlo byť považované za vyhovujúce. Preventívne označenie nezbavuje prevádzkovateľa zodpovednosti za dodržiavanie správnej výrobnej a hygienickej praxe!!!
Okrem pozitívneho prínosu pre spotrebiteľov môže mať preventívny značenie aj negatívny prínos na rozmanitosť stravy osôb trpiacich alergiou alebo intoleranciou. Napríklad prieskum zameraný na používanie preventívneho značenie vykonaný írsku agentúru v roku 2010 ukázal, že 94% potravín nesúcich preventívne značenie, neobsahovalo detekovateľné množstvo alergénov.
Preventívne značenie by teda malo byť používané iba pri splnení týchto podmienok:
-
Použitie preventívneho označenia musia byť odôvodnené (napr. Na základe analýzy rizika, skríningu výrobného zariadenia alebo výstupnej kontroly)
-
Prevádzkovateľ musí prijať vhodné preventívne opatrenia na zamedzenie kontaminácie alergénne zložkou.
Podobný prieskum ako v Írsku bol vykonaný v Českej republike. Výskumný ústav v spolupráci so spoločnosťou pre bezlepkovú diétu, otestoval 29 výrobkov, na ktorých bolo použité označenie "môže obsahovať stopy lepku". U 80% potravín nebolo namerali detekovateľné množstvá lepku, 10% potravín by spadalo do kategórie bez lepku (do 20mg / kg). Zvyšných 10% (4 vzorky) by patrilo do kategórie s veľmi nízkym obsahom lepku (do 100mg / kg), pri ich následnom kontrolnom teste, 3 vzorky boli pod hranicou 20 mg / kg.
Ďalej by ste sa mohli stretnúť s označením "vyrobené v závode, kde sa spracováva lepok alebo pšenice".Táto veta, ale nie je z hľadiska požiadavku deklarácie alergénu dostačujúce.
Pre lepšie porozumenie uvádzame príklad:
Ak používate korenie so stopami lepku, ktoré by skutočne obsahovalo stopové množstvo lepku, čo je maximálne 10.násobek detekcie, čo zodpovedá 50 mg lepku / kg, a prepočtom toto množstvo na hmotnosť spotrebovaného korenie, zistíte, že sa jedná o marginálne množstvo.
Informácie "môže obsahovať stopy lepku" je teda dobrovoľná informácia, ktorú prevádzkovateľ poskytuje v rámci zodpovedného prístupu, cieľom je upozorniť na riziko neúmyselnej kontaminácie potraviny alergénom.
Preventívne označenie neznamená, že potravina môže obsahovať alergénne zložku v akomkoľvek množstve. Je na každom, aby si mohol rozhodnúť, či tieto výrobky bude konzumovať.
Informácie o prídavných látkach nazývaných ,, Éčka''
Otázka okolo prídavných látok tzv. "Éčok" patrí medzi celiakov k často diskutovaným témam. Prídavné látky označené kódom E (éčka) sú substancie, ktoré sú pridávané do potravín z technologických dôvodov, či pre zvýraznenie chuti. V Európskej únii nie je lepok označený ako prídavná látka, aj napriek tomu sa môže pridávať do potravín pre najrôznejšie účely: pre zvýšenie obsahu proteínov, ako nosič alebo ako zahusťovadlo napr. U výrobkov so zníženým obsahom tukov.
Vďaka snahám AOECS (Medzinárodná asociácia európskych spoločností celiatikov) sa lepok dostal na zoznam látok, ktoré spôsobujú hypersenzitivitu (precitlivenosť) a musí byť v každom prípade deklarované. Podľa švajčiarskych a švédskych prameňov sú všetky éčka bezlepková.
Pokiaľ by bol napr. Škrob alebo modifikovaný škrob vyrobený zo suroviny obsahujúce lepok, musí to byť v zložení uvedené.
Pre úpravu prostredia zažívacieho traktu po užívaní liečiv využite prípravok na báze rastlinných výťažkov na úpravu priechodu potravy črevom DietLax.
Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články https://www.facebook.com/zdravileky.
Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.