Recepty na domáci bezlepkový chlieb

Recepty na domáci bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb si môžete zakúpiť už hotový v obchodoch so zameraním na bezlepkovú diétu alebo si môžete vyhliadnuť pekáreň či obchod, kde majú zaradený aj bezlepkový sortiment. Je tiež možné zakúpiť zmes na bezlepkový chlieb či iný druh pečiva a upiecť pečivo z nej, či už v rúre alebo v domácej pekárni. A alebo môžete použiť jeden z nižšie uvedených receptov a upiecť si skvelý a chrumkavý chlieb priamo v pohodlí domova.

RASCOVÝ CHLIEB

Ingrediencie:

olej

Teplá voda 350 ml

Bezlepková múka 300 g

Drvenú rascu 1 lyžička

Polotučný tvaroh 3 lyžice

Sušené droždie 10-15 g

soľ 
Postup prípravy receptu

Do misy preosejeme múku, sušené droždie a soľ. Pridáme drvenú rascu (prípadne fenikel, aníz) a dobre premiešame s teplou vodou rozmiešanou s olejom a tvarohom (z vaničky). Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou, postavíme na teplé miesto a necháme 30 - 40 minút kysnúť.

Vykysnuté cesto by malo mať dvojnásobný objem. Formu na srnčí chrbát vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.Vykysnuté cesto dobre premiešame varechou (zrazíme) a dáme do formy tak, aby sme ju naplnili do polovice. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme znovu kysnúť 30 - 40 minút.

Formu s vykysnutým cestom vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C a sprudka pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 160 ° C a dopekáme asi 40 minút. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.

Rascový chleba podávame podľa chuti. Skvelý je aj napríklad k polievke.

 

POHÁNKOVEJ CHLIEB

Ingrediencie:

Voda 250 ml (omnoho lepšie je použiť namiesto vody veľa silný čierny čaj)

Mlieko 100 ml (alebo sójového mlieka)

Cukor 1 lyžička

Čerstvé droždie ½

Olej 3 lyžice

Ocot 1 lyžica

Soľ 2 lyžičky

Rasca 2 lyžičky

Maslo 1 lyžica

Bezlepková múka 300 g

Pohánková múka 200 g

Postup prípravy receptu

Dáme do misky vodu alebo silným čierny čaj, ktorý necháme vychladnúť. Zmiešame s ľahko zahriatym mliekom, cukrom, troškou múky a kvasnicami a necháme vzísť kvások. Mlieko nesmie byť veľmi teplé, aby sme si kvasnice nespařili. Po vzídení kvásku ho s ostatnými ingredienciami umiestnime do domácej pekárne alebo do robota a necháme si vypracovať cesto (alebo ho vypracujeme ručne).

Málinko zohrejeme rúru a necháme v nej cesto pod utierkou 30 min kysnúť. Potom cesto prepracujeme a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

Potom už len upečieme. V pekárni to trvá asi hodinu, v rúre musíte prepečenosť chleba skúšať špajlí.

Celková doba prípravy: 130 minút

BEZLEPKOVÝ CHLIEB NA TALIANSKY SPÓSOB

Ingrediencie:

Bezlepková múka 200 g

Soľ 1 lyžička

Prášok do pečiva 3 lyžičky

Cmar 300 ml (alebo polotučné mlieko a do neho šťavu z citróna)

Vajcia 3 ks

Paradajkový pretlak 1 lyžička

Olivový olej 2 lyžice

Sušené pokrájané paradajky 6-8 kusov

Nastrúhaný parmezán 25 g

Tuk na vymastenie formy

Postup prípravy receptu

Predhrejte rúru na 180, teplovzdušnú na 160 stupňov. Do veľkej misy preosejte múku, soľ a kypriaci prášok. Do inej nádoby nalejte cmar a pridajte paradajkový pretlak aj olej; premiešajte a prilejte k suchým prísadám. Nakoniec vsypte sušené paradajky a polovicu parmezánu. 
Vymažte formu na biskupský chlebíček a vylejte do nej cesto. Bochník poprášte strúhaným parmezánom a pečte päťdesiat minút až hodinu. Potom doň zapichnite špajľu-ak na nej neupnú vlhké omrvinky, je chlieb hotový. 
Vyklopte ho a nechajte chladnúť na mriežke.

Pre úpravu prostredia zažívacieho traktu po užívaní liečiv využite prípravok na báze rastlinných výťažkov na úpravu priechodu potravy črevom DietLax.

Dobrú chuť...

 

Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články https://www.facebook.com/zdravileky.
Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť