Recepty na domáci bezlepkový chlieb
RASCOVÝ CHLIEB
Ingrediencie:
olej
Teplá voda 350 ml
Bezlepková múka 300 g
Drvenú rascu 1 lyžička
Polotučný tvaroh 3 lyžice
Sušené droždie 10-15 g
soľ
Postup prípravy receptu
Do misy preosejeme múku, sušené droždie a soľ. Pridáme drvenú rascu (prípadne fenikel, aníz) a dobre premiešame s teplou vodou rozmiešanou s olejom a tvarohom (z vaničky). Cesto poprášime múkou, zakryjeme utierkou, postavíme na teplé miesto a necháme 30 - 40 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto by malo mať dvojnásobný objem. Formu na srnčí chrbát vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie.Vykysnuté cesto dobre premiešame varechou (zrazíme) a dáme do formy tak, aby sme ju naplnili do polovice. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme znovu kysnúť 30 - 40 minút.
Formu s vykysnutým cestom vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C a sprudka pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 160 ° C a dopekáme asi 40 minút. Upečený chlieb vyberieme z formy a necháme na mriežke vychladnúť.
Rascový chleba podávame podľa chuti. Skvelý je aj napríklad k polievke.
POHÁNKOVEJ CHLIEB
Ingrediencie:
Voda 250 ml (omnoho lepšie je použiť namiesto vody veľa silný čierny čaj)
Mlieko 100 ml (alebo sójového mlieka)
Cukor 1 lyžička
Čerstvé droždie ½
Olej 3 lyžice
Ocot 1 lyžica
Soľ 2 lyžičky
Rasca 2 lyžičky
Maslo 1 lyžica
Bezlepková múka 300 g
Pohánková múka 200 g
Postup prípravy receptu
Dáme do misky vodu alebo silným čierny čaj, ktorý necháme vychladnúť. Zmiešame s ľahko zahriatym mliekom, cukrom, troškou múky a kvasnicami a necháme vzísť kvások. Mlieko nesmie byť veľmi teplé, aby sme si kvasnice nespařili. Po vzídení kvásku ho s ostatnými ingredienciami umiestnime do domácej pekárne alebo do robota a necháme si vypracovať cesto (alebo ho vypracujeme ručne).
Málinko zohrejeme rúru a necháme v nej cesto pod utierkou 30 min kysnúť. Potom cesto prepracujeme a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
Potom už len upečieme. V pekárni to trvá asi hodinu, v rúre musíte prepečenosť chleba skúšať špajlí.
Celková doba prípravy: 130 minút
BEZLEPKOVÝ CHLIEB NA TALIANSKY SPÓSOB
Ingrediencie:
Bezlepková múka 200 g
Soľ 1 lyžička
Prášok do pečiva 3 lyžičky
Cmar 300 ml (alebo polotučné mlieko a do neho šťavu z citróna)
Vajcia 3 ks
Paradajkový pretlak 1 lyžička
Olivový olej 2 lyžice
Sušené pokrájané paradajky 6-8 kusov
Nastrúhaný parmezán 25 g
Tuk na vymastenie formy
Postup prípravy receptu
Predhrejte rúru na 180, teplovzdušnú na 160 stupňov. Do veľkej misy preosejte múku, soľ a kypriaci prášok. Do inej nádoby nalejte cmar a pridajte paradajkový pretlak aj olej; premiešajte a prilejte k suchým prísadám. Nakoniec vsypte sušené paradajky a polovicu parmezánu.
Vymažte formu na biskupský chlebíček a vylejte do nej cesto. Bochník poprášte strúhaným parmezánom a pečte päťdesiat minút až hodinu. Potom doň zapichnite špajľu-ak na nej neupnú vlhké omrvinky, je chlieb hotový.
Vyklopte ho a nechajte chladnúť na mriežke.
Pre úpravu prostredia zažívacieho traktu po užívaní liečiv využite prípravok na báze rastlinných výťažkov na úpravu priechodu potravy črevom DietLax.
Dobrú chuť...
Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články https://www.facebook.com/zdravileky.
Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.