Život bez lepku- stravovanie mimo domova
Pripravili sme pre Vás dva články, v ktorých nájdete rady pre bežné situácie, pri ktorých bezlepková diéta vôbec nemusí byť prekážkou. Prvý článok s názvom: Život bez lepku- nakupovanie a varenie, nájdete po kliknutí na tento odkaz.
Aj celiaci sa občas musia alebo chcú stravovať mimo domova, a aj keď sa sortiment a dostupnosť bezlepkových výrobkov zlepšili, je nutné si pri stravovaní mimo domova dávať pozor.
Nové nariadenie o označovaní alergénov má stravovanie celiatikov v reštauráciách uľahčiť, pretože lepok ako alergén musí byť vyznačený číslom 1. Zároveň musí byť uvedený aj druh obilniny, ktorá predstavuje alergén v danom pokrmu. Napriek tomu odporúčame personál reštaurácie na celiakiu upozorniť a dohovoriť sa na vhodnom jedle, než len spoliehať na číselné označenie.
Chystáte sa na jedlo do reštaurácie?
-
Typická česká kuchyňa nie je bezlepkovej diéte príliš naklonená. Pšeničná múka sa pridáva do polievok, omáčok a často aj zelenina býva zahustená múkou či obalená v strúhanke. Rad typicky slovenských jedál sa servíruje s knedľami
-
Existuje len málo reštaurácií, ktoré deklarujú niektoré pokrmy priamo ako bezlepkové. Prakticky v každej reštaurácii sa však dá s personálom na bezlepkovom pokrmu dohovoriť, a buď si vybrať prirodzene bezlepkové jedlo alebo požiadať kuchára o jednoduchú úpravu receptúry, aby bol pokrm bezlepkový.
-
Na stránkach určených pre celiakov si môžete dohľadať zoznam osvedčených reštaurácií alebo zoznam reštaurácií, ktoré ponúkajú priamo bezlepkovú stravu.
Stravovanie v školských jedálňach
Stravovanie mimo domova musí riešiť aj rodičia malých detí v materských škôlkach a školských stravovacích zariadeniach.
Od 1. februára 2015 platí novela vyhlášky o školskom stravovaní. Novela vyhlášky prináša možnosť prípravy diétnej stravy a mala by tak zlepšiť situáciu pre deti s bezlepkovou diétou v školských jedálňach. Podľa tejto novely stravníkom, ktorých zdravotný stav posúdil praktický lekár pre deti a dorast tak, že ich stravovanie vyžaduje obmedzenie podľa diétneho režimu, môže prevádzkovateľ stravovacích služieb poskytovať školské stravovanie v diétnom režime, a to za stanovených podmienok.
Výber potravín, receptúr, jedálny lístok a spôsob prípravy jedál vydávaných v rámci diétneho školského stravovania musia byť určené nutričným terapeutom.
Zaujímavosť: Potrebám bezlepkovej diéty vyšla v ústrety aj katolícka cirkev, ktorá vydala "Smernicu pre sväté prijímanie".
Cestovanie
Cestovanie s bezlepkovou diétou vyžaduje starostlivejšie prípravu. Pri cestovaní po Českej republike je výhodné sa informovať o predajniach s bezlepkovými potravinami v mieste, do ktorého sa chystáme. Ak si nebudeme variť sami, je dobré sa vopred dohodnúť s kuchári o ich možnostiach pripravovať bezlepkové jedlo.
Pri stravovaní v zahraničí sú veľmi užitočné tzv. Reštauračný kartičky, na ktorých je uvedené, čo bezlepková diéta znamená, čo pre nás môžu pripraviť a čoho sa vyvarovať.
Pre úpravu prostredia zažívacieho traktu po užívaní liečiv využite prípravok na báze rastlinných výťažkov na úpravu priechodu potravy črevom DietLax.
Chcete byť informovaný o ďalších zaujímavostiach?
Zostaňme kamaráti na Facebooku a budú sa Vám zobrazovať nové články https://www.facebook.com/zdravileky.
Alebo stačí dať like! https://www.facebook.com/zdravileky.